Kako brzo i sigurno do originalnih Windowsa 10 PRO za tridesetak kuna?

Uhvaćeni u zamku tajkunskog divljačkog kapitalizma, prosječni građani moraju triput razmisliti prije nego li potroše jedan jedini novčić. Štedimo na odjeći, štetimo na obući, štedimo na sebi, štedimo na svemu i svačemu jer od današnje crkavice se životari, a ne živi. U takvom okružju, svaka pa i najmanja pomoć puno znači. S obzirom da živimo u internetskom dobu, operativni sustavi za računala su oduvijek predstavljali određenu prepreku. Neki su kupovali skupe originale, neki su na žalost pokušavali s gusarskim inačicama, a neki su pokušavali Linux i druge alternative. Ako ste se snašli na alternativnim operativnim sustavima i s njima ste zadovoljni, tada ovo nije članak za vas, no ako ste “zarobljenik” Windowsa tada nastavite s čitanjem i uštedite najmanje 80 eura.

Kako je moguće da ebay sasvim legalno prodaje elektroničke licence Windowsa za “sitne pare”?

Od prije par godina se na ebay-u prodaju licence za Windowse s cijenom od tri do šest dolara. Ljudi kupuju licence svako malo, one uredno dolaze na odgovarajuću adresu elektroničke pošte od par sekundi do par minuta. No, sigurno se pitate je li takvo što legalno i je li riječ o kakvoj novoj poganoj smicalici za muženje naivnih neznalica?

Zašto bi dali najmanje 579 kuna za elektroničku licencu Windowsa 10 kad je legalno možete dobiti za tridesetak kuna.

Zapravo prodaja i kupovina takovih licenci je (nekako) počela kada je Microsoft odlučio dozvoliti prijenos istih računala koja se recikliraju kroz takozvani MAR program ili Microsoft Authorized Refurbisher. Na primjer, goleme količine računala iz raznoraznih tvrtki se svako malo mijenjaju, a stara računala završavaju u centrima za reciklažu, te se s istih računala dižu naljepnice sa serijskim brojem ako one nisu OEM točnije ako serijski brojevi nisu povezani s recimo matičnim pločama, već se mogu prenijeti na druga računala. Kako god bilo, ebay prodaje reciklirane licence, a Microsoft se već godinama ne buni.

Što ebay govori o preprodaji elektroničkih licenci Windowsa i kako se to slaže s Microsoftovom politikom.

Takove licence se na koncu prodaju kao “elektroničke licence”.

Jeftino, brzo i dobro, reciklirani serijski brojevi Windowsa rade – zar je to moguće?

Nakon kratkog istraživanja i čitanja regulativa vezanih za ovu temu, te komentara kupaca “recikliranih” serijskih brojeva Windowsa, odlučila sam instalirati novu i čistu verziju istih kako bih zamijenila Windowse 7 koji su me godinama vjerno služili.

Microsoft će vas voditi kako biste stvorili vlastiti instalacijski medij. Sve što trebate učiniti je osigurati prazni USB stick od 8GB i kliknuti na “Download tool now“.

S obzirom da se radi o elektroničkoj licenci, sami morate osigurati Windowse. Najbolje je i najednostavnije skinuti originalne Windowse 10 Professional na Microsoftovoj stranici te automatski napraviti instalacijski medij (recimo na praznome USB sticku od najmanje 8GB memorije) s kojim ćete instalirati svježe Windowse.

Samo pravljenje instalacijskog medija je automatizirano, a vi samo trebate pratiti jednostavne naputke i naravno trebate “uštekati” USB memoriju u vaše računalo. Postupak je relativno brz i traje nekoliko minuta manje-više u zavisnosti od brzine vašeg USB-ja i internetske veze.

Od izbora se vrti u glavi, a cijene su više negoli zadovoljavajuće zapravo nevjerojatno male.

Nakon stvaranja instalacijskog medija, treba kupiti elektroničku licencu.

Ova opcija mi se činila najboljom.

Iako izbora imate na pretek, odlučila sam se za sljedeću opciju, zbog velike količine nedavno prodanih licenci, zbog 100% zadovoljstva kupaca, zbog klauzule povrata novca u slučaju da klijenti nisu zadovoljni “robom” i zbog trenutačne isporuke licence na adresu elektroničke pošte.

Licenca je brzo došla, no sad je treba provjeriti radi li.

Naravno da biste mogli kupiti takovu licencu trebate se prijaviti na ebay no za to će vam trebati manje od par minuta.

Ta-da, sve štima, Windowsi su aktivirani i updateani na najnoviju verziju.

Kupljena licenca je stigla na moju e-mail adresu u manje od tri minute, a ja sam krenula s instalacijom. Sve je prošlo u najboljem redu, a Microsoft je automatski aktivirao instalirane Windowse čim sam se priključila na internet.

Nikako se ne prijavljivati Microsoftovim računom već lokalnim administratorskim računom bez pomoći interneta.

Windowsi normalno rade do dan danas i normalno se updateaju. Ušteda je golema, a dobivate originalan proizvod.

Mnogi čitatelji smatraju da je legalna inačica Windowsa opasna te da je “gusarska” puno bolja, no najviše je onih koji smatraju kako je Windows 10 opasan jer se moraš registrirati kako bi te Microsoft nadzirao u svakom koraku. Treba navesti kako svaki, ama baš svaki program ima “zadnja vrata” s kojim je omogućeno praćenje dok ste na internetu, takvo što se ne može izbjeći niti s Linuxom. No u krivu su oni koji smatraju da se na Windows 10 moraš prijaviti Microsoftovim računom, sve što trebate napraviti je prijava takozvanim “lokalnim računom” te tijekom instalacije Windowsa odbiti sve moguće praćenje i slanje informacija u Microsoftov stožer, te povremeno provjeravati da se takove “rupe u sustavu” nisu ponovo aktivirale.

I to je to, uštedila sam preko 540 kuna a na računalu sada imam aktivirane Windowse. Iskreno se nadam da sam barem nekome pomogla jer na koncu konca, svaki novčić je zlata vrijedan, a ušteda od 80 eura je poprilična.

Autor: Ljubica Šaran

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Napravi besplatnu web stranicu ili blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: