Zbogom Google – ima i boljih i poštenijih tražilica od halapljivog diva

Autor: Ljubica Šaran

Odavno ste shvatili kako Google skuplja i prodaje vaše podatke, kako je politički opterećen, kako cenzurira neovisne medije, da vam daje samo krajnje probrane rezultate pretrage web-a, no vi jednostavno ne znate što biste koristili umjesto diva koji je sebi prigrabio većinu vidljivog cyber prostora. Rješenja su jednostavna i za to vam je potrebno par klikova mišem.

Što koristiti umjesto Googla i Chroma?

Još prije tri godine smo detaljno pisali kako se zaštiti na internetu, no vremena se mijenjaju (na gore), i danas imamo situaciju u kojoj na internetu “jedva dišemo”, jer oni koji bi nam najviše trebali pomoći da što jednostavnije i što brže dođemo do točnih informacija danas služe za otežavanje u istraživanju, te se s prosječnim korisnikom interneta koriste kao sa stokom na tržnici – pred klanje.

Sigurno se pitate što učiniti?

Odgovor je jednostavan – maknite se od Googla i njegova Chroma.

Kako?

Evo detaljnog objašnjenja.

Korak broj jedan nađite si novi preglednik koji nema veze s Googlovim Chromom.

Firefox je dostojna zamjena za Google Chrome.

Alternativa za Google preglednik ima koliko želite, jedan je Firefox. Njega ćete bez ikakvog problema instalirati s linka koji smo vam dali.

Što nam se sviđa kod Firefoxa?

Siguran i detaljan program bez većih mana.

Što nam se ne sviđa?

Najsporija opcija za koju treba imati strpljenja.

Yandex je odličan i brzi preglednik koji ne skuplja vaše osobne podatke, zbog toga ima i svojih mana.

Druga opcija je ruski Yandex. Yandex je super brza zamjena za Chrome, no obične korisnike može zasmetati što se ponekad može dogoditi da im sučelje za prijavu bude na ruskome jeziku, te zbog činjenice da Yandex ne skuplja privatne podatke od vaših web pregleda, nećete biti mogući koristiti stranice poput HBO-a ili pak pristupa internetskom bakarstvu.

Yandex nalikuje na Firefox no za razliku od poprilično tromog Firefoxa, Yandex je “raketa”.

Što nam se sviđa kod Yandexa?

Yandex je iznimno brzi preglednik koji ne opterećuje vaše računalo.

Što nam se ne sviđa?

Ograničen asortiman korištenja, naročito u domeni osobnog internetskog bankarstva, jer Yandex ne skuplja vaše osobne podatke, pa banke ne mogu verificirati preglednik točnije korisnike – vas.

Brave – najbolja zamjena za Chrome preglednik.

Zbog toga najviše cijenimo Brave, fantastični brzi, sigurni i svestrani preglednik koji će vam čak i javljati koliko je ubrzao vaše pregledavanje neta i koliko je “špija” blokirao s vašeg materijala. Brave je otprilike triput brži od Chroma, sigurniji je od Firefoxa te koristi najmanje računalnih resursa. Iako je baziran na Chromiju, enginu koji koristi i sam Chrome, s Braveom nemate sve te silne repove i trackere koje je Google nametnuo svom pregledniku.

Što nam se sviđa kod Brave preglednika?

Brave je zapravo malo čudo od privatnog preglednika koja omogućava korištenje na svim modernim uređajima od računala do mobilnih telefona. Jednostavno se instalira, i u startu blokira adove i napasne reklame, uklanja “špije” u obliku trackera, briše zlonamjerne cookije ili kolačiće te zbog činjenice da ne da vaše praćenje ima istu brzinu poput Yandexa. Najbolje je što Brave zna kada treba verificirati vaše osobne podatke te pristup web internetskom bankarstvu ili pak HBO-u neće biti ometan.

Prilikom otvaranja Brave preglednika otkrit ćete koliko je ovaj preglednik blokirao trackera (elemenata za praćenje) i koliko je oglasa spriječio, također ćete imati priliku vidjeti koliki mu je bandwidth i koliko vremena vam je uštedio tijekom pregledavanja.

Za razliku od Firefoxa i Yandexa Brave nema negativnih elemenata, stoga ga možemo u potpunosti preporučiti svakom korisniku.

Ne zaboravite deinstalirati Chrome nakon što ste instalirali novi preglednik, naime Chrome djeluje u pozadini i ako ga čak i ne koristite kao primarni preglednik, on će nastaviti skupljati vaše privatne podatke.

E sad kad smo se otarasili Chroma, vrijeme je da i Googlu konačno kažemo zbogom!

Izbora ima, pitanje je što su vaše potrebe, evo alternativa.

Sigurana i brza tražilica.

Prva tražilica koju vam možemo preporučiti je DuckDuckGo. Ako želite potpunu sigurnost tada je spomenuta tražilica na prvom mjestu.

Što nam se sviđa kod DuckDuckGo tražilice?

Brza i sigurna tražilica radi savršeno sa sva tri predložena preglednika.

Što nam se ne sviđa?

Limitiran izbor pri pregledavnju, jer DuckDuckGo automatski ne pokazuje sve one web stranice koje mogu oštetiti vaše računalo ili vašu privatnost.

Odlična, sigurna i brza tražilica za svakoga.

Druga tražilica koju preporučamo je Swiss Cows, za one koji koriste Bing sučelje je istovjetno s mogućnošću odabira regije koju ćemo pretraživati.

Što nam se sviđa kod Swiss Cows?

Brzina i sigurnost, bez trackera i s odličnim rezultatima pretrage. Ova tražilica će vam čak i pokazati na bazi kojih tagova je pronašla rezultate.

Što nam se ne sviđa?

Zbog činjenice da je ova tražilica bazirana na vlastitoj sigurnoj infrastrukturi, mogli biste imati manje rezultata pregleda, naročito u regionalnom izdanju, no svejedno puno više negoli u DuckDuckGo opciji.

Najbolja tražilica koju vam od srca preporučamo.

Treća tražilica koju vam predstavljamo je StartPage koju su osmislili programeri u Nizozemskoj. S ovom tražilicom ćete dobiti sve rezultate Google pregleda te one koje Google skriva, no u isto vrijeme vam osigurava potpunu privatnost bez trackera i zločestih kolačića.

Nalikuje na Google, no StartPage omogućava sigurno i brzo traženje materijala na internetu za razliku od Google cenzure.

Što nam se sviđa kod StartPage ?

Brzina i sigurnost! Ako vas slučajno interesiraju stranice koje uvaljuju kolačiće ili su prepune trackera, ova tražilica će vam omogućiti “anonimno pregledavanje materijala”. Zbog činjenice da se pretragu bazira i na Googlu, imat ćete najviše mogućnosti pregledavanja traženog materijala. Za one koji su navikli na Google izgled pregledavanja materijala, StartPage je savršen vizualni izbor.

StartPage nema negativnih elemenata.

Sigurne tražilice su i francuski Qwant te britanski Mojeek koji je jedina, tehnički govoreći, prava tražilica, a ne metasearch engine, s vlastitim crawlerom i indeksiranjem stranica.

Jednostavno da jednostavnije ne može.

Recimo da ste instalirali preglednik Brave na vaše računalo, no želite postaviti StartPage za vašu tražilicu. Kliknite na postavke Brave-a u gornjem desnom kutu (tri vodoravne crte), te promijenite jezik u hrvatski ili koji god vam paše. Ako ste se odlučili za hrvatsku opciju, postavkama ćete kliknuti na “Tražilica”, tu ćete kliknuti na dodavanje, te ćete kopirati link:

-https://www.startpage.com/

(bez minusa ispred https adrese)

to je to, sad imate najbrži i najsigurniji preglednik s najbržom i najsigurnijom tražilicom koja vizualno podsjeća na Google, a nema sve te negativne aspekte koji su se skupili s vremenom.

Sve gore spomenute preglednike i tražilice smo koristili godinama, na račun toga smo otkrili pozitivne i negativne aspekte istih. Kako god bilo sve spomenute opcije su daleko sigurnije i brže od Googla i Chroma.

S druge strane jasno nam je kako se u nekim aspektima bez Googla ne može, na primjer na YouTube se ne možete prijaviti bez Gmail adrese, a koji je pod upravom Googla no svakako možete napraviti Gmail adresu elektroničke pošte koja neće biti vaša primarna adresa no koja će vam poslužiti u ovakvim i sličnim situacijama. O sigurnim pružateljima usluga elektroničke pošte ćemo se pozabaviti u nekom od sljedećih članaka.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Napravi besplatnu web stranicu ili blog na WordPress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: