Ubija li vas računalo?

Autor: Ljubica Šaran

Sjednete četrdesetak minuta pred računalo provjeriti elektroničku poštu i vijesti na netu, no nakon toga se osjećate “kao prebijeni”; boli vas glava, vrat vam je ukočen, oči vam suze, ramena su vam puna kvrga, donji dio leđa “kao presječen”, a “teniski lakat” ima iskočiti iz kože iako tenis nikada niste probali. Je li moguće da vas ubija vlastito računalo?

O zdravlju se brinemo tek kad ga izgubimo.

Većina vas koji čitate ove riječi koristite računalo, bez obzira je li to u obliku laptopa ili desktopa. Oni koji koriste laptope najčešće će se udobno zavaliti na kauču ili u fotelji kako bi im vrijeme na “kompiću” prošlo u što boljoj ugodi, bez kabela, miševa i drugih “gluposti”, zaboravljajući pri tom kako je količina zračenja wi-fija iznimna te da se rak testisa kod muškaraca te grlića maternice i jajnika strahovito povećava pri držanju laptopa “u krilu”.

Mnogi ljudi će sigurnost zamijeniti s komforom, čak i kada je u pitanju njihovo vlastito zdravlje.

Desktopi su, s druge strane puno manji problem glede zračenja jer su s internetom obično povezani kabelom, no korisnike takvih računala najčešće muče druge muke, poput ukočenosti i svih mogućih i nemogućih bolova u mišićima zbog nepravilnog sjedenja, plave svjetlosti iz ekrana, niske frekvencije osvježavanja ekrana te neudobne tastaure, stolice i previsokog stola na kojemu držimo svoje elektroničke ljubimce.

Malo tko si danas može priuštiti skupe ekrane, najmodernije gejmerske stolice, udoban podešavajući stol i skupu najnoviju tastaturu s naslonom za dlanove, no ipak postoji nekoliko trikova i par relativno jeftinih stvari koje si možete priuštiti kako vas kompić ne bi ubijao – doslovno.

Jednostavne upute za pravilno sjedenje za računalom vam bukvalno može spasiti zdravlje.

Jedna od najvažnijih stvari pri korištenju računala je pravilan položaj sjedenja. Ako vam je stol previsok ruke, ramena i kralježnica vam neće dobro stajati te ćete u njima osjećati bol i nakon nekoliko desetaka minuta.

Neke stvari je dobro znati.

Koliko je važno kako sjedite za računalom, procijenite sami, no zdravlje se uglavnom ne može vratiti, a o njemu razmišljamo tek kad ga izgubimo.

U slučaju da sjedite na običnoj stolici iz blagovaonice, najvjerojatnije će za vas biti previsoka jer je ona napravljena za stolove visine veće od 76 centimetara, u takvom slučaju čak vam ni noge neće ugodno i ravno stajati na podu, duže pisanje na kompjuteru će predstavljati bolno iskustvo.

Ako pak sjedite na kauču i tipkate na niskom stoliću za kavu, dogodit će vam se ista stvar.

Ako je vaš stol i stolica previsok, za najjeftinije rješenje ćete morati izdvojiti 100 kuna.

Najeftiniji način “regulacije” visine sjedalice je jednostavan naslon za stopala fiksne visine. Iako ovo rješenje nije “perfektno” za njega ćete morati izdvojiti samo 100 kuna.

Stolica zdravlje čuva.

Najbolje rješenje za sjedenje bi bila uredska ili pak gejmerska stolica, no sigurno mislite kako je to preskupo. No zapravo relativno dobre se stolice mogu kupiti za pristojnu cijenu od 900 kuna. Glavno je da dobijete stolicu i naslone za ruke podesive po visini, uz obvezatnu opciju podešavanja nagiba naslona za leđa i eventualni jastuk za lumbalnu potporu.

Stolić za PC od 333 kune je sasvim dovoljan.

Ako je vaš stol previsok ili prenizak, dovoljno je kupiti mali PC stolić za par stotina kuna. Glavno je da stolić ima odgovarajuću kliznu platformu za tipkovnicu kako bi ste mogli pravilno sjediti. Gornja izvedba košta 333 kune no ovakvih se stolića može naći čak i za 200 kuna.

Svi oni koji moraju poduže pisati na tipkovnici najčešće imaju poprilične probleme s teniskim laktom. Takva stvar se (uz već dane upute) može olakšati ili čak izbjeći s naslonom za dlanove na tipkovnici. Kočenje prstiju i bolovi u rukama mogu nastati i zbog pretvrdih prekidača same tastature, naime stare nemehaničke tastature imaju boljku da njihovi “gumeni” ili pak silikonski mjehurići koji se nalaze ispod svakog prekidača s vremenom sve više i više otvrdnjavaju, drugim riječima postaje sve teže na njima tipkati.

Dlanovnik ili ergonomski naslon za ruke je spas svakog “tipkača” ili “tipkačice” koji mora duže pisati na računalu.

Kupujete li samo dlanovnik za tastaturu, morate obratiti pažnju na njihovu udobnost i visinu. Dobar “naslon” za dlanove će vas koštati oko dvjestotinjak kuna.

Ako vam ne smetaju glasne plave tipke i tvrdi plastični naslon MS Thunder Pro tipkovnice tada ste kupili dobru stvar za 300 kuna.

Ako vam je tipkovnica pred izdahom ili su se njeni gumeni prekidači pretvorili u kamen, tada vam je najisplatljivije kupiti mehaničku tipkovnicu s naslonom za nekih 300 kuna.

Glasna ali mehanička i s jednostavnim naslonom za ruke.

Najjeftinija mehanička tipkovnica na našem tržištu dolazi s plavim prekidačima koji su bučni no koji uglavnom najviše odgovaraju onima koji računalo koriste za pisanje i povremenu igru. Iako košta manje od 300 kuna, dolazi i s osnovnim naslonom za dlanove i pozadinskim osvjetljenjem.

Ova MS tipkovnica ima u sebi plave OUTEMU prekidače koji nekima mogu “ići na živce” jer su glasni, no drugi će u njoj uživati upravo zbog “klikova”. Naslon je napravljen od plastike no i to pomaže, s druge strane u pitanju je TKL tipkovnica bez numeričkog dijela, ako vam te tipke ne trebaju, štedite prostor za računalom, a mišom ćete puno lakše upravljati točnije vaša ramena će se konačno moći opustiti.

Za one koji će radije potrošiti više kako bi dobili apsolutni tihi komfor i mogućnost tipkanja (i igranja) do besvijesti je Razer Ornata Chroma od 600 kuna pravi pravcati pogodak.

Fantastična Razerova tipkovnica s jednim od najudobnijih tipki i naslona za dlanove na tržištu. Ornata će zadovoljiti sve profesionalne “tipkače” i igrače koji su navikli na niske tipke laptopa.

Favorit među tipkovnicama kako za profesionalno tipkanje tako za povremeno igranje. Svi oni koji su navikli na niske tipke laptopa će u Ornati naći spas. Ornata dolazi s pozadinskim osvjetljenjem i odličnim programom koji će vam omogućiti niz zanimljivih svjetlosnih efekata.

Za one koji ne vole mehaničke tipkovnice i koji uživaju u niskim tipkama, Ornata je – zakon.

Istina, Ornata nije mehanička poput MS Thundera Pro, no njeni mecha-membranski prekidači su ugoda za uši i za ruke. Ornata je posebna po tome što na sebi ima niske prekidače koji najviše mogu odgovarati onima koji su navikli na tipkovnice laptopa ili pak koji imaju kraće prstiće. Pa ipak, to nije sve, Ornata dolazi u paketu s jednim od najkomfornijih naslona za dlanove na tržištu. Sa svim rečenim ovaj Razerov proizvod zaslužuje svaku kunu.

Favorit među tipkovnicama – Logitech G pro TKL tipkovnica, dolazi po cijeni od 829 kuna i bez naslona za dlanove, na kojeg morate odvojiti još dvjestotinjak kuna.

Ornatu sam koristila godinama, no na žalost prolila sam cijelu šalicu kave po njoj te je jadnica “ispustila dušu” nakon kratkog spoja. Za “prvu pomoć” sam se vratila na običnu tipkovnicu koju sam kupila za nekoliko desetina kuna. Unatoč pravilnom položaju sjedenja, odgovarajućoj visini stolice i stola, bolovi u ramenima, vratu i prstima su bili neizdrživi, a teniski lakat se “vratio” bez ikakva upozorenja.

Stvar na koju ne smijete zaboraviti, naročito ako tipkate “na slijepo”. Ako ste se naučili na hrvatski raspored slova na tipkovnici (UK raspored), tada će vam tipkovnica s američkim rasporedom (US) predstavljati glavobolju, a grešaka će biti na sve strane dok se ne prilagodite novom rasporedu.

Ukratko, tada se na našem tržištu nudila samo opcija Ornate s američkim postavkama rasporeda slova što mi nimalo nije odgovaralo jer sam se naučila na UK točnije hrvatski raspored slova, pa je Ornata postala nedostižna.

Fantastična Logitechova TKL tipkovnica koja na žalost ne dolazi s naslonom za dlanove, no njena kvaliteta i ugoda tipkanja su nenadmašne.

Nakon mjeseci istraživanja i provjere našla sam tipkovnicu koja mi je konačno “skratila muke” za računalom. Riječ je o fantastičnoj Logitech G Pro s Romer G tipkama no, moram vas upozoriti ona je još 230 kuna skuplja od Ornate i dolazi bez naslona za dlanove. S obzirom da su moji prsti dovoljno kratki da na gitari mogu svirati isključivo “otvorene” akorde, korištenje tipkovnice bez naslona ne dolazi u obzir. Problem sam riješila tako što sam iskoristila naslon stare Ornate na G Pro-u. Ova tipkovnica je također TKL (bez numeričkog dijela) što je dodatno olakšalo rad na njoj. G Pro ima još jednu interesantnu stvar, naime njen kabel se isključuje iz same tipkovnice, a uzmemo li u obzir da je manjih dimenzija, lako je nositi sa sobom kad god je to potrebno, recimo ako vaš posao iziskuje rad na tipkovnici na duže vrijeme.

Oblik, boja i veličina stolova, stolica, tipkovnica i njihovih prekidača su stvar osobnih želja i mogućnosti, no ergonomija se nikako ne može zanemariti jer svi provodimo znakoviti dio vremena pred računalima, a o zdravlju gotovo nikada ne razmišljamo. Briga zdravlju nas dovodi do još jedne važne stavke, a to je plavo svjetlo računalnih monitora.

Svi monitori zrače, kako u vidnom spektru (zahvaljujući kojemu vidimo sliku na ekranu), tako u nevidljivom spektru. Jedan od popriličnih problema u okviru korištenja moderne tehnologije je previše plave svjetlosti s ekrana mobitela, tableta, laptopa i monitora dekstopa. Plava svjetlost onemogućava normalno stvaranje melatonina, sprječava pravilni cirkadijski ritam te stvara nesanicu. Zbog toga bi trebali minimizirati gledanje u ekrane tijekom noćnih sati.

Uz par klikova ograničite emisiju plavog svijetla s vašeg monitora na zadnjim inačicama Win 10.

Ako pak ne možete bez noćni računalnih “seansi” tada trebate smanjiti plavu svjetlost na ekranu.

Automatizirajte postavke jačine plavog svjetla od sumraka do jutra kako biste izbjegli nesanicu i druge poremećaje.

Na novijim mobitelima se to može napraviti u nekoliko poteza, ako imate Windows 10 s verzijom 1809 ili novijom, plavu svjetlost možete umanjiti kroz jednostavno namještanje “postavki prikaza”. Te automatski možete podestiti kada ćete smanjiti količinu plavog svjetla točnije od kada do kada će vam filter za plavu svjetlost biti uključen.

Moderno ljudsko biće provodi poprilično vremena za računalom, a sjedenje samo po sebi uništava naše zdravlje. Dodamo li k tome da sjedimo previše i najvjerojatnije “pogrešno” tada se zdravstveni problemi dodatno kompliciraju. Radite li za računalom, ne možete izbjeći sjedenje, no svakako možete pomoći sebi, jednostavnim vježbama razgibavanja te eventualnim tehničkim pomagalima s kojima, ako ne ništa, barem možemo umanjiti negativne aspekte rada za računalom.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Blog pokreće Wordpress.com.

Gore ↑

%d blogeri kao ovaj: